Ejerbolig vs lejebolig – tænk dig grundigt om!

Slip for ansvaret

Ofte når man står overfor at skulle vælge om man skal leje eller eje, handler det om at man aldersmæssigt er et sted i sit liv, hvor der er visse sociokulturelle og økonomiske årsager til at man oftests vælger det ene, frem for det andet.

Studerer man, er valget næsten taget for en i forvejen, man har somregel ikke råd til et afdrag på et realkreditlån, og de forsikringer der hører med. Herudover er der en del udgifter til vedligeholdelse og så selvfølgelig de frygtede pludseligt opståede, og ofte ret bekostelige, udgifter til reparationer osv.

Der er ingen tvivl om, at man kan bo billigere i en ejerbolig, end en lejebolig. Udlejer skal indregne uforudsete udgifter, slitage og vedligehold med i prisen, løn og så videre, og de forbedringer der bliver lavet i boligen, kommer kun udlejeren til gode. Herudover skal udlejeren jo også tjene på lejemålet. Når man alligevel vælger at leje, er det som regel fordi:

  • Man kan ikke blive godkendt til et realkreditlån
  • Man vil ikke binde sig til et geografisk område lige nu
  • Man vil ikke have ansvaret og bøvlet med vedligehold

Lejebolig og beskyttelse

Man kan selvfølgelig argumentere for, at når man lejer, så har man ikke fuld kontrol over lejemålet. Det være sig i valg af forbedringer og udbedringer, eller også om lejeren vil have dig boende eller ej. I lejekontrakten er der en klausul om at udlejer, ligesom lejer, kan opsige lejemålet med et vist varsel, det kan være en måned eller 3. Heldigvis har vi i Danmark lejeloven, som, sammenlignet med andre lande, er ret god til at beskytte lejeren.

Valg af lejebolig

Når valget er faldet på lejebolig frem for ejerbolig, så skal jagtens sættes ind. Det vil hjælpe hvis man tidligt i sit liv, har meldt sig ind i et boligselskab, ofter har det betydning for hvor du står i køen til en lejlighed. En anden genvej til en lejebolig, er naturligvis lejebolig portaler, dem er tonsvis af på nettet. Og så er der selvfølgelig en masse personlige kriterier der skal opfyldes, og valg der skal tages, mere om de overvejelser her: artikel på SN om lejeboliger 

Finansiering af indskud

Det er naturligvis vigtigt, at du gør dig klart hvad du har råd til. Den smukke 4 værelses, med indbygget swimmingpool, koster en hel del, så det er vigtigt at lægge et budget, så du har overblik over din økonomi. Oftest koster det 3 måneders leje i indskud, når man har fundet et sted, og så kan det være nødvendigt at låne pengene.