Værd at vide om lånemuligheder

Et lån er et beløb, som du låner fra en form for finansiel institution. Det kan være en bank, kreditforening eller online långiver. Det kan dog også være fra en person, som et familiemedlem eller venner, og betaler tilbage fuldt ud på et senere tidspunkt, typisk med renter på af det lånte beløb. Alle lån har lignende sammensætninger. Der er forskellige typer lån afhængigt af, hvad du bruger dem til og hvad dine behov er.

Med utallige varianter af forskellige lån og muligheder for finansiering, der er tilgængelige fra alle former for bankinstitutter og finansielle institutioner, skal du vide samt undersøge grundigt, hvilken løsning der netop er den bedste for dig.

Hvad betyder det at tage et lån?

Lån har typisk fire primære træk til fælles. Det første omhandler det beløb, som du låner af en långiver. Rentesatsen pålægges typisk dette beløb, som er omkostningerne ved et optage lånet. Altså hvor meget du skal betale tilbage ud over det beløb, som du har lånt fra start.

Långiverne er dem, der bestemmer din rentesats på baggrund af flere faktorer, der bliver taget i betragtning, herunder bl.a. din kredit score, lånetype og hvor lang tid du skal bruge på at tilbagebetale beløbet. Renter adskiller sig fra den årlige procentsats, der inkluderer andre omkostninger som forudgående gebyrer.

Rater omhandler den frekvens, hvori der skal tilbagebetales det lånte beløb. Det vil typisk være på månedlig basis, hvor du tilbagebetaler et fast beløb til långiveren hver måned. Løbetiden er således den lånetid, som du skal bruge  til at tilbagebetale lånet fuldt ud. Afhængigt af lånetypen kan løbetiden variere fra et par måneder til flere år.

Ligesom at prøve at vælge det rigtige lån, kan man hurtigt blive overvældet og forvirret i junglen af de mange muligheder og former for lån af de mange former for lån.

Langsigtede lån bruges ofte til at købe ejendom, bil, virksomhed eller andre større køb, som kan tage lang tid at betale af. Lånets længde vil således blive tilpasset efter dette. For eksempel er huskøb meget længere end at låne til for eksempel en computer. 

Hvis du har brug for at skaffe penge til mindre køb og når du har brug for et lån med det samme,  derimod være en mulighed at optage et kviklån. Det kan for eksempel være ved køb af en ny cykel, men kan også være uforudsete udgifter, såsom til at betale dine regninger eller noget helt tredje.